
08 Φεβ Το Σχέδιο για Δίκαιη Τεχνητή Νοημοσύνη
Το Σχέδιο για Δίκαιη Τεχνητή Νοημοσύνη
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) δημοσίευσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, για την διασφάλιση μιας δίκαιης και ισότιμης εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρόλο που η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει την καινοτομία και την παραγωγικότητα, η ισότιμη διανομή των ωφελειών της εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλη πρόκληση.
Το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την KPMG και παρέχει εννέα στρατηγικές κατευθύνσεις που στοχεύουν στην στήριξη κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και φορέων σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής της τεχνητής νοημοσύνης-από την έρευνα και ανάπτυξη έως την υλοποίηση.
Στόχος του σχεδίου είναι να αντιμετωπίσει τις ανισότητες στην πρόσβαση στην τεχνητή νοημοσύνη, τις υποδομές, την υπολογιστική ισχύ και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, ώστε να προωθηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη σε όλες τις χώρες.
1. Περιφερειακή Συνεργασία και Τοπική Ενδυνάμωση
Το “Blueprint for Intelligent Economies“ τονίζει ότι η επιτυχής εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να αντανακλά τις τοπικές ανάγκες και να περιλαμβάνει συνεργασίες μεταξύ κυβερνήσεων, επιχειρήσεων, κοινωνικών οργανώσεων και πολιτών.
Δηλώσεις Ειδικών
Cathy Li, Επικεφαλής Τεχνητής Νοημοσύνης, Δεδομένων & Metaverse στο WEF:
“Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για οικονομική ανάπτυξη είναι κοινός στόχος αλλά οι χώρες έχουν διαφορετικά σημεία εκκίνησης. Αυτό το σχέδιο λειτουργεί ως πυξίδα για τη λήψη αποφάσεων με αντίκτυπο“.
Solly Malatsi, Υπουργός Επικοινωνιών & Ψηφιακών Τεχνολογιών της Νότιας Αφρικής:
“Η τεχνητή νοημοσύνη παραμένει αναξιοποίητη σε πολλές περιοχές του κόσμου. Η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού και χωρίς αποκλεισμούς Ai οικοσυστήματος, πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλα τα έθνη.“
Hatem Dowidar, CEO του E&:
“Όλα τα έθνη έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν την πρόοδο μέσω της τεχνητής νοημοσύνης όπου αυτό απαιτεί σκόπιμη ηγεσία και συνεργασία σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.“
Το WEF προτείνει διακρατική συνεργασία σε κοινά Ai frameworks, κοινή χρήση πόρων (π.χ. ενεργειακές και υπολογιστικές υποδομές και δημόσιες ιδιωτικές επιχορηγήσεις) ώστε η τεχνολογία να γίνει πιο προσβάσιμη σε μικρότερες επιχειρήσεις και startups.
2. Τρεις Κρίσιμοι Πυλώνες για την Ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης
Αν και το σχέδιο περιλαμβάνει 9 συνολικούς στρατηγικούς στόχους, τρεις τομείς ξεχωρίζουν ως προτεραιότητα:
Δημιουργία βιώσιμων υποδομών τεχνητής νοημοσύνης
Για να επιτευχθεί ανθεκτική και φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη, απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις σε ενέργεια και τεχνολογία. Τα κράτη καλούνται να συνεργαστούν για οικολογικές Ai λύσεις που δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Διαμόρφωση ποιοτικών και αντιπροσωπευτικών δεδομένων
Η ακρίβεια και η απόδοση της τεχνητής νοημοσύνης εξαρτώνται από τα δεδομένα στα οποία έχει πρόσβαση. Το σχέδιο προτείνει μηχανισμούς για την εξάλειψη της μεροληψίας, την υποστήριξη περισσότερων γλωσσών και πολιτισμών και τη διασφάλιση δικαιότερης πρόσβασης στα δεδομένα.
Θέσπιση ισχυρών ηθικών και ασφαλών πλαισίων
Για να μειωθούν οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης όπως η παραπληροφόρηση, η μεροληψία και η κατάχρηση δεδομένων, απαιτούνται αυστηροί κανονισμοί και μηχανισμοί διακυβέρνησης. Οι κυβερνήσεις καλούνται να θεσπίσουν σαφείς κανόνες για τη διαχείριση της τεχνητής νοημοσύνης χτίζοντας εμπιστοσύνη στην τεχνολογία.
Το Τρίπτυχο του Σχεδίου: Από την Υποδομή στους Ανθρώπους
Το σχέδιο του WEF βασίζεται σε 3 βασικά επίπεδα:
Foundation Layer: Βασίζεται στη δημιουργία βιώσιμων ενεργειακών πόρων, τη συγκέντρωση αντιπροσωπευτικών δεδομένων και τη θέσπιση υπεύθυνων Ai υποδομών.
Growth Layer: Ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης σε επιχειρησιακές διαδικασίες προώθηση της καινοτομίας και επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης.
People Layer: Εστιάζει στη διαρκή εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού, την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και τη διασφάλιση μιας χωρίς αποκλεισμούς Αi κοινωνίας.
3. Παγκόσμια Υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης: Η Επόμενη Ημέρα
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προωθεί μια πολυμερή προσέγγιση, συνδυάζοντας κρατική και ιδιωτική συνεργασία για να επιταχύνει την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης σε όλες τις κοινωνικές και οικονομικές δομές.
Παραδείγματα δράσεων που προτείνει το σχέδιο:
- Κίνητρα και νομοθεσία για την υποστήριξη της καινοτομίας
- Προγράμματα δια βίου μάθησης για το εργατικό δυναμικό
- Χρηματοδότηση για την πρόσβαση σε Ai τεχνολογίες σε υπο εξυπηρετούμενες περιοχές.
4. Συμπέρασμα
Το “Blueprint for Intelligent Economies” λειτουργεί ως οδικός χάρτης για τα κράτη, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, παρέχοντας ένα δομημένο σχέδιο για βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.