
22 Οκτ Απώλεια 8 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο
Κατηγορία: Επαγγέλματα
Μια νέα έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών Δημόσιας Πολιτικής (IPPR) προειδοποιεί ότι υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική διαταραχή της αγοράς εργασίας, με έως και 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας να κινδυνεύουν δυνητικά. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι θέσεις εργασίας στο back office και οι θέσεις μερικής απασχόλησης είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, ενώ οι γυναίκες είναι πιθανόν να πληγούν δυσανάλογα.
1. Ο αντίκτυπος της τεχνικής νοημοσύνης στην απασχόληση σε δύο στάδια
Η έκθεση του IPPR περιγράφει 2 κύματα ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης στο εργατικό δυναμικό.
1. Πρώτο κύμα (φάση πειραματισμού): Αυτό το στάδιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, επηρεάζοντας ρόλους που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες εργασίες, όπως ο προγραμματισμός, η εισαγωγή δεδομένων και ή διαχείριση αποθεμάτων. Περίπου το 11% των καθηκόντων του Ηνωμένου Βασιλείου εκτίθεται σε αυτοματοποίηση κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης.
2. Δεύτερο κύμα (βαθιά ενσωμάτωση): Το δεύτερο κύμα, που βρίσκεται ακόμη στον ορίζοντα, θα μπορούσε να επηρεάσει έως και το 59% των καθηκόντων, στοχεύοντας όχι μόνο σε καθήκοντα ρουτίνας αλλά και σε γνωστικές και υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, όπως η διαχείριση βάσεων δεδομένων και σχεδιασμός.
Καθώς εταιρείες υιοθετούν την τεχνητή νοημοσύνη σε αυτές τις φάσεις, οι θέσεις εισαγωγικού επιπέδου, οι οποίες συνήθως χρησιμεύουν ως πύλη εισόδου για τους νέους που αναζητούν εργασία διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να αντικατασταθούν από τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην απασχόληση των νέων και στην ανάπτυξη της σταδιοδρομίας τους.
2. Γυναίκες και ευάλωτοι τομείς
Η έκθεση τονίζει ότι οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στο πρώτο κύμα αυτοματοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης καθώς υπερεκπροσωπούνται στους ρόλους που επηρεάζονται περισσότερο, όπως οι διοικητικές θέσεις και η θέση μερικής απασχόλησης. Χωρίς στοχευμένη δράση, αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει τις υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ των φύλων στην αγορά εργασίας.
3. Οικονομικό δυναμικό και μισθολογικές ανισότητες
Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται να αυξήσει την παραγωγικότητα και την οικονομική παραγωγή, το IPPR προειδοποιεί ότι τα οφέλη αυτά μπορεί να μην είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι μισθοί θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 30%, ενώ σε άλλες μπορεί να παραμείνουν στάσιμοι. Αυτή η ανισότητα θα μπορούσε να διευρύνει την εισοδηματική ανισότητα σε διάφορους τομείς, ιδίως μεταξύ των θέσεων εργασίας που ενισχύονται από την τεχνητή νοημοσύνη και εκείνων που εκτοπίζονται πλήρως από την αυτοματοποίηση.
4. Συστάσεις πολιτικής για αποφυγή της αποκάλυψης της απασχόλησης
Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη για ταχεία δράση για τον μετριασμό των επιπτώσεων της εκτόπισης θέσεων εργασίας λόγω τεχνητής νοημοσύνης. Ορισμένες από τις βασικές συστάσεις περιλαμβάνουν:
Προώθηση των «πράσινων θέσεων εργασίας»: Ενθάρρυνση κλάδων που επικεντρώνονται στη βιωσιμότητα και τη χειρωνακτική εργασία, η οποία είναι λιγότερο επιρρεπής στην αυτοματοποίηση.
Επέκταση των «κοινωνικών επαγγελμάτων» Οι ρόλοι στην κοινωνική φροντίδα, την ψυχική υγεία και τους διαπροσωπικούς τομείς, όπως η προπόνηση αθλητών είναι πιο ανθεκτικοί στην αυτοματοποίηση και θα μπορούσαν να προσφέρουν νέες ευκαιρίες απασχόλησης.
Επαγγελματική ενίσχυση με τεχνητή νοημοσύνη έναντι πλήρους εκτοπισμού: Οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να θεσπίσουν φορολογικά κίνητρα για να ενθαρρύνουν τις εταιρείες να αυξάνουν τους ανθρώπινους ρόλους με τεχνητή νοημοσύνη αντί να τους αντικαταστήσουν πλήρως.
Περιορισμός ορισμένων καθηκόντων: Πολιτικές που απαιτούν έναν βαθμό ανθρώπινης εποπτείας σε ορισμένους κλάδους θα μπορούσαν να διατηρήσουν την απασχόληση σε βασικούς τομείς.
5. Τεχνητή νοημοσύνη και καθολικό βασικό εισόδημα
Η έκθεση θίγει την πρόταση του διευθύνοντος συμβούλου της OpenAi Sam Altman το 2021 για την επιβολή φόρου τεχνητής νοημοσύνης που θα συμβάλλει στη χρηματοδότηση ενός καθολικού βασικού εισοδήματος (UBI) ως δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους που εκτοπίζονται από την αυτοματοποίηση. Αν και η ιδέα του UBI παραμένει εικασία, η ταχεία πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να ωθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εξετάσουν πιο σοβαρά τέτοια μέτρα στο εγγύς μέλλον.
6. Συμπέρασμα
Η έκθεση του IPPR παρουσιάζει ένα σκληρό «χειρότερο σενάριο» υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης, με εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε κίνδυνο και σημαντικές διαταραχές στην αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο η έκθεση τονίζει ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι αναπόφευκτο. Με προληπτική πολιτική παρέμβαση, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να κατευθύνει την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης προς ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο μέλλον, διασφαλίζοντας ότι τα οικονομικά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης θα μοιραστούν σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.